• Knjaževac, 05.09.16.
  ДРУГА РАДИОНИЦА НА ТЕМУ ПРЕВРЕМЕНОГ НАПУШТАЊА ШКОЛОВАЊА У КЊАЖЕВЦУ, ПРОКУПЉУ И БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА РЕЦИ

  Пројекат Предшколско и основно образовање Рома – ширење могућности за већи обухват и смањење осипања у образовању (РЕЦИ) финансира Европска унија, а спроводи конзорцијум партнера: World Vision Austria, Агроинвест фондација Србија, Западнобалкански институт, Висока школа за образовање васпитача Михаило Палов, Вршац и Културно информациони центар Пралипе из Пирота уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Овај пројекат је део ширег пројекта Европска подршка инклузивном друштву који Европска унија финансира у вредности од  4.331.275,56 евра, а којим управља Делегација Европске уније у Републици Србији.

   

  Пројекат РЕЦИ је настао са идејом да допринесе већем обухвату ромске деце у предшколском образовању, као и да смањи стопу осипања ромске деце из основне школе.

   

  Друга радионица посвећена превенцији превременог напуштања школовања биће одржана 5.9.2016., са почетком у 11 сати у Књажевцу, у просторијама ОШ “Вук Караџић”; 6.9.2016., с почетком у 10 сати у Прокупљу, у просторијама ОШ “Милић Ракић Мирко”; и 7.9.2016., с почетком у 10 сати у Белој Паланци, у Црвеној Реци, у просторијама ОШ “Јован Аранђеловић”;

   

  Учесници радионицa су представници основних школа, директори и педагози/психолози, представници Центара за социјани рад, као и Канцеларија за младе и локалних НВО.

   

  Током прве радионице у три града учесници су дискутовали и договарали се око механизама за превенцију превременог напуштања школовања које ће спроводити током наредне академске 2016/2017. године, с фокусом на програму (вршњачког) подучавања и стратегији за успостављање и коришћење механизма за рано упозоравање на децу у ризику од превременог напуштања школовања. Програм (вршњачког) подучавања ће упарити 45 одабраних тутора да раде са 45 деце у ризику од превременог напуштања школовања.

   

  Друга радионица посвећена превенцији превременог напуштања школовања ће имати фокус на креирању акционог плана за спровођење пројекта у школама и у локалним заједницима.

   

  Реализацијом обе радионице биће ојачана интерсекторска сарадња локалних актера у области образовања Рома и превенције превременог напуштања школовања.

   

 • Beograd, RS, 02.11.15.
  IV skupština Mreže organizacija za decu Srbije

  U hotelu ’’Šumarice’’ u Kragujevcu ovog vikenda je održana IV po redu skupština Mreže organizacija za decu Srbije čiji je TUTORING PROGRAM član. Na ovoj skupštini nisu birani organi ali je usvojen Etički kodeks i Strateški plan do 2020. godine a u članstvo su primljene nove organizacije. TUTORING PROGRAM je podržao sve iznesene predloge.

 • Beograd, Srbija, 13.03.15.
  Saradnja u zajednici usmerena na potrebe deteta

  U Beogradu je u ponedeljak i utorak 09-10. marta održana međunarodna konferencija posvećena dobrobiti dece i važnoj ulozi lokalne zajednice u ostvarivanju boljeg položaja dece. Na konferenciji je učestvovalo preko 80 učesnika iz gradova i opština u Srbiji iz institucija i organizacija koje rade sa decom kao i govornici iz inostranstva (Engleska, Bugarska, Rumunija) koji su predstavili najbolje prakse u radu sa decom iz svojih zemalja. Svrha konferencije je bila da osnaži predstavnike lokalnih institucija koje rade sa decom u Novom Sadu, Užicu, Pirotu i Knjaževcu.

  U uvodnim izlaganjima čuli smo kako su Bugarska i Rumunija iskoristile evropske integracije za poboljšanje položaja dece i kako bi Srbija mogla da iskoristi ovaj proces za efikasnije reformisanje sistema dečije zaštite. Nacionalna koordinatorka za Index dečje zaštite Tamara Lukšić Orlandić predstavila je najnovije podatke Indexa za Srbiju i informaciju da je svega 619 dece u Srbiji smešteno u institucije. Sa druge strane ona je navela da je saradnja između organa i institucija još uvek na nezadovoljavajućem nivou, da institucije ne vode ažurne podatke i da je neophodno uraditi više na ovom planu. Jelena Hrnjak predstavila je uspešan primer umrežavanja u zajednici iz prakse NVO Atina. Đorđe Radoičić iz opštine Raška i Anđelija Roglić iz OŠ Sutjesta iz Raške predstavili su program TUTORING SRBIJA i kako intersektorska saradnja u zajednici može doprineti rešavanju konkretnih problema u radu sa decom. Geraldina Li-Trivik sa Metropolitan univerziteta iz Mančestera predstavila je različite oblike saradnje i najbolje prakse iz Velike Britanije i ukazala da se u Velikoj Britaniji sistem dečje zaštite zasniva na suštinskoj saradnji institucija kao izricaoca mere i nevladinih organizacija kao pružalaca usluge za dete.

  Na konferenciji su govorili i Nevena Stojanović, Narodna poslanica i članica Odbora za prava deteta Narodne Skupštine Republike Srbije, Laslo Čikoš, Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Tatjana Lukšić Orlandić, nacionalna koordinatorka za implementaciju Indeksa dečje zaštite u Srbiji, Saša Stefanović direktor Mreže organizacija za decu Srbije, Mirela Oprea, sekretarka Child Pact-a, Džeraldina Li-Trivik sa Metropolitan univerziteta iz Mančestera, Anđelija Roglić, zamenica direktora OŠ Sutjeska iz Raške, Jelena Hrnjak iz udruženja Atina i Georgi Dimitrov iz Bugarske mreže za decu.

  Konferenciju je organizovala Agroinvest fondacija Srbija u saradnji sa World Vision Austrija, Mrežom organizacija za decu Srbije i Zapadnobalkanskim institutom u okviru projekta ’’Zajednice za decu’’ koji finansira Delegacija EU u Srbiji.

  Za dodatne informacije o konferenciji i audio-vizualne materijale obratite se Ivi Kljakić na Iva_Kljakic@wvi.org ili Jeleni Bubanji na jelena.bubanja@wb-institute.org.

 • Niš, Srbija, 22.12.14.
  TU: MODS registrovan kao savez udruženja

  U skladu sa odlukom sa 3. redovne skupštine održane u novembru 2014. godine u Beogradu, Mreža organizacija za decu Srbije MODS podnela je zahtev za upis u registar kao savez udruženja i od 01. decembra 2014. postaje pravno lice.

   

  WEBIN je jedan od 19 osnivača MODS kao saveza udruženja.

   

  MODS ima sedište u Nišu, u prostoru Otvorenog kluba, u ulici Trg Učitelja Tase 2, 18000 Niš. Izvršni direktor MODS je Saša Stefanović.

  Više informacija o radu MODS možete naći na websajtu www.zadecu.org ili FB strani www.facebook.org/zadecuMODS.

 • Beograd, Srbija, 08.11.14.
  TU: 3. skupština MODS

  U Beogradu je 07. novembra održana 3. redovna skupština Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) na kojoj je doneta odluka da se Mreža registruje kao organizacija. doneta odluka da se MODS registruje. Na početku su učesnike skupštine pozdravili direktor UNICEF-a u Srbiji, Michel Saint-Lot, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Olgica Bajić, direktorka Otvorenog kluba.

   

  Skupština je usvojila godišnji izveštaj o radu, razmatrala nacrt novog statuta i predlog Strategije MODS-a za period 2015-2020. Učesnici skupštine su zatim doneli odluku da se rad mreže formalizuje i u skladu sa tim započne proces registracije. Pored toga, na skupštini je usvojen Statut MODS-a i izabran Upravni odbor koji čine 9 predstavnika/ca članica MODS-a i to: predsednica UO MODS-a Dragana Soćanin (UG Roditelj), zamenik predsednice UO MODS-a Radomir Jevtić (Korak napred), Jasmina Miković (Praxis), Tatjana Lazor Obradović (Centar za proizvodnju znanja i veština) Marija Petrović (Centar za prava deteta), Milan Đorđević (Denizen), Kenan Rašitović (Omladinski forum za edukaciju Roma) Vesna Cvetković (Nexus-Vranje), Ana Jovanović (Centar za kreativni razvoj).

   

  Izabran je i Nadzorni odbor koji čine Olgica Bajić (Otvoreni klub), Aleksandra Jović (UNICEF) i Dražen Zacero (Prijatelji dece Srbije). Na prvoj sednici Upravnog odbora izabran je Saša Stefanović za direktora MODS-a.

   

  Dosadašnjim članicama MODS-a biće poslat poziv da se priključe i postanu članovi registrovanog MODS-a. WEBIN je punopravna članica MODS i na skupštini je predstavljala Jelena Bubanja, koordinatorka WEBIN YOUTH programa.

   

  Više informacija o radu MODS možete naći na www.zadecu.org.

 • Aleksinac, Srbija, 22.07.14.
  Dodeljeni sertifikati tutorima u Aleksincu

  U ponedeljak, 21. jula u sali Preduzetničkog centra u Aleksincu, održana je svečana dodela sertifikata tutorima/kama, institucijama koje čine lokalno javno-privatno partnerstvo u oblasti obrazovanja i predstavnicima/ama stručnog tima koji su učestvovali u pilotiranju TUTORING programa u Aleksincu.

  Sertifikati su dodeljeni sledećim tutorima/kama: Mladen Anđelković, Milica Zagorac, Miljana Mladenović, Ivana Osmanović, Jovana Stošić, Zorana Vojinović, Isidora Djogo, Natalija Ilić, Ana Petrović, Milena Stanković, Andrijana Stojanović, Jovana Stojković, Jovana Cvetković, Dijana Janković, Stefan Radivojević. Članovi/ce stručnog tima kojima su uručeni sertifikati su: Jasmina Mladenović (Visoka škola strukovnih studija za vaspitače), Danijel Frfalanović (Visoka škola strukovnih studija za vaspitače), Ivan Janković (Visoka škola stručnih studija za vaspitače), Jasna Nikolić i Milena Ilić (Centar za socijalni rad), Stefan Đurić (Kancelarija za mlade), Snežana Petrović i Mirjana Luković (OŠ Vožd Karađorđe), Snežana Živadinović (Otvoreni klub) i Danijela Petković (opštinska uprava).

  Institucije i organizacije kojima su uručene zahvalnice za učešće u pilot projektu jesu sve institucije koje čine JPP u oblasti obrazovanja u opštini Aleksinac, uključujući Opštinsku upravu, Centar za socijalni rad, OŠ Vožd Karađorđe,Kancelariju za mlade, NVO Društvo za razvoj kreativnosti.

  Jasmina Mladenović i Milena Ilić, kao članice Stručnog tima u Aleksincu, istakle su značaj ovakvog programa podrške mladim ljudima i njegov pozitivan uticaj, kao i važnost pune saradnje institucija. Tutri/ke su naglasili značaj učešća škola i školskog osoblja za uspešnost ovog programa, i predstavili svoja iskustva u radu sa decom. Jelena Bubanja iz WEBIN-a se zahvalila kako istitucijama i organizacijama JPP-a, tako i tutorima/kama na radu i izrazila želju da će se pogram sa uspešno nastaviti i od naredne školske godine, sa malim dopunama postojećeg modela, radi kvalitetnijeg i efikasnijeg rada.

  Tokom pilot faze, koja je trajala od marta do juna 2014. godine, 14 dece iz osnovne škole “Vožd Karađorđe” je, uglavnom, uspešno završilo program, popravilo ocene, smanjilo izostanke i unapredilo socijalizaciju. Sa njima je radilo 15 tutora/ki, od kojih je veći deo izrazio želju da i dalje učestvuje na programu.

 • Raška, Srbija, 18.07.14.
  Dodeljeni sertifikati tutorima u Raški

  U utorak 15. jula u Omladinskom klubu u Raški, održana je svečana dodela sertifikata tutorima/kama, institucijama koje čine lokalno javno-privatno partnerstvo u oblasti obrazovanja i predstavnicima/ama stručnog tima koji su učestvovali u pilotiranju TUTORING programa u Raški.

  Sertifikati su dodeljeni sledećim tutorima/kama: Ana Zečević (tim liderka), Dušica Radoičić, Tijana Vasović, Nikola Goljović, Sanja Trifunović, Marko Miljković, Bojana Savić Radosavljević, Marina Kučević,  Dejana Drazović, Marina Milošević, Natalija Đorđević, Aleksandra Krivčević. Članovi/ce stručnog tima kojima su uručeni sertifikati su: Vesna Kurandić (članica opštinske uprave i koordinatorka JPP u oblasti obrazovanja u Raški), Đorđe Radoičić (koordinator KzM), Anđelija Roglić (zamenica direktora OŠ Sutjeska iz Supnja), Nataša Pejčinović (direktorka Centra za socijalni rad u Raški), Gorica Pešović (vd direktora, OŠ Josif Pančić iz Baljevca), Marija Jemuović (pedagog, OŠ Josif Pančić iz Baljevca), Liljana Aleksić (Centar za socijalni rad).

  Institucije i organizacije kojima su uručeni sertifikati jesu sve institucije koje čine JPP u oblasti obrazovanja u opštini Raška uključujući Opštinsku upravu, Centar za socijalni rad, OŠ Sutjeska iz Supnja, OŠ Josif Pančić iz Baljevca, Kancelarija za mlade, NVO CentRa.  

  Vesna Kurandić kao koordinatorka JPP u Raški istakla je značaj ovog programa za unapređivanje ljudskog kapitala u opštini Raška i zahvalila se WEBIN-u na poverenju i podršci. Marko Stojanović, direktor za razvoj WEBIN, istakao je da je opština Raška primer dobre prakse i uspešne intersektorske saradnje. On se zahvalio tutorima/kama na doprinosu uspešnom pilotiranju i istakao da su oni najbolji promoteri vrednosti poput solidarnosti, brige za lokalnu zajednicu i volontiranja. Jelena Bubanja iz WEBIN izrazila je očekivanje da će se pogram sa podjednakim uspehom nastaviti i od naredne školske godine ali ovog puta kao vlasništvo JPP u Raški i njenih članica.

  Prilog o svečanosti dodele sertifikata možete pogledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=zgdjGgN19lA

  Tokom pilot faze, koja je trajala od februara do juna 2014. godine, 14 dece iz dve osnovne škole, “Sutjeska” i “Josif Pančić” je uspešno završilo program, popravilo ocene, smanjilo izostanke i unapredilo socijalizaciju. Sa njima je radilo 13 tutora/ki, od kojih je veći deo izrazio želju da i dalje učestvuje na programu.

   

 • Beograd, Srbija, 01.07.14.
  TUTORING na RTS Evronet

  Emisija PG MREŽE ”Evronet” u izdanju od 01. jula bavila se problemom preranog napuštanja školovanja i programom TUTORING. Emisiju možete pogledati na linku: http://www.mreza.rs/evronet/previous-episodes/Obrazovanje-i-nauka/109680/potrebno-smanjiti-broj-djaka-koji-pre-vremena-napusti-skolu.html

 • Beograd, Srbija, 23.06.14.
  Srbiji neophodne sistemske mere za smanjenje preranog napuštanja školovanja

  U četvrtak 19. juna u Beogradu održana je konferencija pod nazivom ‘’KONFERENCIJA O PRERANOM NAPUŠTANJU ŠKOLOVANJA I USPEHU U UČENJU: POLITIKE, PRAKSE I PREVENCIJA U SRBIJI’’. Preko 60 učesnika predstavnika različitih nacionalnih i lokalnih institucija, škola, organizacija i medija razgovaralo je o ovom fenomenu kao i o različitim programima koji se sprovode na lokalnom nivou u cilju prevencije.

  Marko Stojanović iz WEBIN naveo je zvanične podatke koji opisuju veličinu ovog problema: 3.4% stanovništva uzrasta starijeg od 10 godina je nepismeno, 21.9% stanovništva uzrasta starijeg od 15 godina nema završenu osnovnu školu dok  23.9% ima završenu samo osnovnu školu. 10-15% mladih u osnovnoj školi prevremeno napusti obrazovanje. 10% gimnazijalaca i 30% učenika srednjih stručnih škola ne završi ovaj stepen obrazovanja. Ovi mladi najčešće ostaju bez formalnih kvalifikacija sa smanjenom šansom za zaposlenje a povećanom potrebom za socijalnom zaštitom, ulaze u različite oblike rizika i postaju deo sistema skupe socijalne zaštite. Stojanović je istakao da je zato važan intersektorski pristup i uključivanje šire zajednice a ne samo škole, jer dete kada ispadne iz redovnog školovanja više nije problem samo škole već cele zajednice. Zaključio je da su za efikasno rešavanje problema ispadanja iz obrazovanja neophodne sistemske mere kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

  Angelina Skarep iz Ministarstva prosvete istakla je da je cilj proklamovan u Strategiji obrazovanja da do 2020. godine stopa napuštanja školovanja bude manja od 5% u osnovnim školama i da je država počela aktivno da se bavi ovim problemom na svim nivoima.

  Slavica Pavličević sa Visoke škole za obrazovanje vaspitača Kruševac istakla je da su predškolski pripremni programi prvi mehanizam prevencije ispadanja iz kasnijih nivoa školovanja jer svako dete navike formira u predškolskom uzrastu.

  Jelena Bubanja iz WEBIN predstavila je program TUTORING SRBIJA. Anđelija Roglić iz OŠ Sutjeska iz Raške i Đorđe Radoičić iz kancelarije za mlade Raške predstavili su rezultate programa TUTORING SRBIJA u ovoj opštini i istakli da su deca u ovom programu uspešno popravila ocene i unapredila socijalizaciju i da su roditelji iskazali zadovoljstvo napretkom dece. Raška je primer najbolje prakse i jedna od pilot opština u TUTORING SRBIJA programu.

  Primere dobre prakse predstavile su i organizacije Pralipe iz Pirota, GRUBB i LUNETA iz Beograda a predstavljen je i projekat ”Zajednice za decu” organizacije World Vision Austria. Istovremeno ovo je bila i prva prilika da se sve institucije i organizacije koje se bave problemom preranog napuštanja školovanja međusobno upoznaju, predstave i umreže.

  Konferenciju je organizovao Western Balkans Institute WEBIN iz Beograda u okviru projekta ”Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja” koji finansira Ambasada SAD u Republici Srbiji i uz podršku organizacije World Vision Austria i Fonda Agroinvest Srbija.

  Fotografije sa konferencije možete naći ovde: https://www.flickr.com/photos/99680205@N05/sets/72157645339254025/

  Spisak učesnika sa kontaktima možete naći ovde: www.wb-institute.org/meta-content/uploads/TUTORING-2014_Ucesnici-konferencije.pdf

  Za dodatne informacije i media materijale možete se obratiti Jeleni Bubanji na 063-1663186 i jelena.bubanja(at)wb-institute.org ili posetite website TUTORING programa na www.wb-institute.org/tutoring.

   

 • Raška, Srbija, 25.04.14.
  Održana prva zajednička sesija JPP iz 3 grada

  Opština Raška bila je u petak domaćin prve zajedničke sesije predstavnika/ca sva tri javno-privatna partnerstva iz Aleksinca, Raške i Vranja. Svrha ove sesije bila je da se kolege iz srodnih institucija iz 3 grada upoznaju i podele međusobno različita iskustva u funkcionisanju JPP i sprovođenju Tutoring programa. Na sastanku su predstavljena prva iskustva i efekti primene Tutoring programa u 3 mesta, razmotreni su izazovi sa kojima se JPP suočavaju i napravljen je dogovor o daljem radu. Istaknuto je da u opštini Raška deca iz programa ostvaruju vidno bolje rezultate u školi ali i da ima nekoliko pojedinačnih slučajeva koji zahtevaju drugačiji prostup. U opštini Aleksinac iskustva su pretežno pozitivna ali jedna grupa dece u programu uopšte ne dolazi u školu a njihovi roditelji nisu dostupni za razgovor. Tutoring u Vranju je započeo sa izvesnim zakašnjenjem pa će rezultati i efekti biti predstavljeni na narednoj sesiji.

   

  Predstavnici/e sledećih istitucija  su prisustvovali/e sastanku: Opštinska uprava Raške, Gradska uprava Vranja, centri za socijalni rad iz Raške i Vranja, OŠ “Sutjeska” i “Josif Pančić” iz Raške, kancelarije za mlade Raške i Vranja, Visoka škole za strukovne vaspitače iz Aleksinca i NVO CentRa iz Raške.

   

  Ova sesija je realizovana u oviru projekta ‘’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’ koji sprovodi WEBIN a finansira Ambasada SAD u Beogradu.

   

  Za više informacija molimo vas da posetite naš website www.wb-institute.org/tutoring ili našu FB stranicu www.facebook.com/wbinstitute.

 • Aleksinac, Srbija, 10.03.14.
  Tutoring počeo u Aleksincu

  U Aleksincu je 06.03.2014. počelo podučavanje u okviru programa TUTORING SRBIJA. U program je uključeno po 15-oro tutora/ki i dece, a podučavanje se izvodi u osnovnoj školi Vožd Karađorđe.

  Učešće u programu podrazumeva individualni rad tutora/ke sa detetom osnovnoškolskog uzrasta, jednom sedmično u trajanju od 2 časa u prostoru škole u periodu od februara do kraja maja 2014. godine. Radi se sa decom koja imaju poteškoća u učenju ili visok broj izostanaka iz škole sa ciljem da im se pomogne da unaprede svoj uspeh u obrazovanju i spreči njihovo prerano napuštanje školovanja. Tokom ovog četvoromesečnog perioda rada sa detetom tutori/ke će imati i redovne mesečne zajedničke sastanke radi međusobne podele iskustava u radu sa decom.

  Tutori/ke će učestvovati u sesiji orijentacije, pre početka programa, a po završetku programa dobiće sertifikate i zahvalnice od WEBIN i Američke ambasade u Beogradu, sa opisom programa i angažmana koji su obavili.

  Program TUTORING SRBIJA sprovodi se u okviru projekta ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za prevenciju preranog napuštanja školovanja’’ koji sprovodi Zapadnobalkanski institut WEBIN a finansira Američka ambasada u Beogradu.

  Za više informacija posetite naš sajt www.wb-institute.org/tutoring.

 • Raška, Srbija, 18.02.14.
  Tutoring počeo u Raški

  U Raški je 18. februara 2014. počelo podučavanje u okviru programa TUTORING SRBIJA. U program je uključeno po 13-oro tutora/ki i dece, a podučavanje će se vršiti u osnovnim školama “Sutjeska” i “Josif Pančić”.

  Učešće u programu podrazumeva individualni rad tutora/ke sa detetom osnovnoškolskog uzrasta, jednom sedmično u trajanju od 2 časa u prostoru škole u periodu od februara do kraja maja 2014. godine. Radi se sa decom koja imaju poteškoća u učenju ili visok broj izostanaka iz škole sa ciljem da im se pomogne da unaprede svoj uspeh u obrazovanju i spreči njihovo prerano napuštanje školovanja. Tokom ovog četvoromesečnog perioda rada sa detetom tutori/ke će imati i redovne mesečne zajedničke sastanke radi međusobne podele iskustava u radu sa decom i samopomoći u rešavanju tekućih izazova u radu sa decom. Stručan nadzor nad radom tutora vrši stručni tim koji čine pedagoškinje osnovnih škola, direktorka Centra za socijalni rad predstavnica Sekretarijata za obrazovanje i koordinator Kancelarije za mlade Raške.

  Tutori/ke su prošli sesiju orijentacije na kojoj su se detaljno uputili u proces podučavanja i rada sa decom a po završetku programa dobiće sertifikate i zahvalnice od WEBIN i Američke ambasade u Beogradu, sa opisom programa i angažmana u zajednici.

  Program TUTORING SRBIJA pilotiramo u okviru projekta ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za prevenciju preranog napuštanja školovanja’’ koji sprovodi Zapadnobalkanski institut WEBIN a finansira Američka ambasada u Beogradu.

  Za više informacija posetite stranu www.wb-institute.org/tutoring odnosno našu FB stranu www.facebook.com/wbinstitute.

 • Vranje, Aleksinac i Raška, 15.01.14.
  Završeni konkursi za tutore/ke u 3 grada

  Konkursi za tutore/ke na programu TUTORING SRBIJA koji se sprovodi u Vranju, Aleksincu i Raški, završeni su polovinom januara 2014. Ukupno 70 studenata/kinja i omladinskih radnika/ca prijavilo se za učešće u programu podučavanja učenika/ca u osnovnoj školi koji su u riziku od preranog napuštanja školovanja.

  Konkurse su raspisala i sprovela javno-privatna partnerstva za prevenciju preranog napuštanja školovanja (JPP) koja su krajem 2013. godine formirana u Vranju, Aleksincu i Raški.

  Učešće u programu podrazumeva individualni rad tutora/ke sa detetom osnovnoškolskog uzrasta, jednom sedmično u trajanju od 2 časa u prostoru škole u periodu od februara do maja 2014. godine. Radi se sa decom koja imaju poteškoća u učenju ili visok broj izostanaka iz škole sa ciljem da im se pomogne da unaprede svoj uspeh u obrazovanju i spreči njihovo prerano napuštanje školovanja. Tokom ovog četvoromesečnog perioda rada sa detetom tutori/ke će imati i redovne mesečne zajedničke sastanke radi međusobne podele iskustava u radu sa decom.

  Tutori/ke će učestvovati u sesiji orijentacije, pre početka programa, a po završetku programa dobiće sertifikate i zahvalnice od WEBIN i Američke ambasade u Beogradu, sa opisom programa i angažmana koji su obavili.

  Program TUTORING SRBIJA sprovodi se u okviru projekta ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za prevenciju preranog napuštanja školovanja’’ koji sprovodi Zapadnobalkanski institut WEBIN a finansira Američka ambasada u Beogradu.

  Za više informacija posetite naš sajt www.wb-institute.org/tutoring i FB stranu www.facebook.com/wbinstitute.

 • Raška, Srbija, 12.12.13.
  Konkurs za tutore/ke u Raški

  Javno-privatno partnerstvo za smanjenje preranog napuštanja školovanja u Raški u saradnji sa Zapadnobalkanskim institutom, uz podršku Američke ambasade u Srbiji, raspisalo je konkurs za volontere/ke-tutore/ke za učeššće u programu TUTORING SRBIJA.

  Ukoliko želiš da budeš tutor/ka i učestvuješ u programu TUTORING u opštini Raška, elektronsku prijavu možeš popuniti ovde: http://www.raska.gov.rs/index.php/2013-07-15-16-17-53/347-tutoring2014.

   

  ŠTA ĆE SE RADITI U PROGRAMU?

  Učešće u programu podrazumeva individualni rad volontera/ke-tutora/ke sa detetom osnovnoškolskog uzrasta, jednom sedmično u trajanju od 2 časa u prostoru škole u periodu od februara do maja 2014. godine. Radi se sa decom koja imaju poteškoća u učenju ili visok broj izostanaka iz škole sa ciljem da im se pomogne da unaprede svoj uspeh u obrazovanju i spreči njihovo prerano napuštanje školovanja. Tokom ovog četvoromesečnog perioda rada sa detetom volonteri/ke-tutori/ke će imati i redovne mesečne zajedničke sastanke radi međusobne podele iskustava u radu sa decom.

  Volonteri/ke-tutori/ke će učestvovati u treningu orijentacije, pre početka programa, a po završetku programa dobiće sertifikate i zahvalnice od Zapadnobalkanskog instituta i Američke ambasade u Beogradu, sa opisom programa i angažmana koji su obavili.

  KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

  Na konkurs se mogu prijaviti svi mladi od 18-30 godina starosti, koji obezbede jednu preporuku, koji žele da pomognu deci u osnovnoj školi da unaprede svoje ishode učenja, a naročito studenti/kinje i omladinski radnici/e.

  KAKO SE PRIJAVITI?

  Ukoliko želiš da učestvuješ u programu kao volonter/ka-tutor/ka, obezbedi 1 preporuku i  popuni elektronsku prijavu ovde. Konkurs je otvoren do 07.01.2014. godine. Rezultati konkursa će biti objavljeni početkom januara 2014. godine, a kandidati/kinje će biti kontaktirani putem e-mail-a.

  Sva pitanja u vezi sa programom i prijavom možete postaviti Đorđu Radoičiću, koordinatoru Kancelarije za mlade na e-mail adresu: kzmraska(at)gmail.com ili Jeleni Bubanji iz Zapadnobalkanskog instituta na jelena.bubanja(at)wb-institute.org.

  O PROGRAMU TUTORING SRBIJA

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope ranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, kulturu solidarnosti i tolerancije. Više informacija o programu možete naći na adresi: www.wb-institute.org/tutoring/

  image

 • Aleksinac, Srbija, 09.12.13.
  Konkurs za tutore/ke u Aleksincu

  Javno-privatno partnerstvo za smanjenje preranog napuštanja školovanja u Aleksincu u saradnji sa Zapadnobalkanskim institutom, uz podršku Američke ambasade u Srbiji, raspisalo je konkurs za volontere/ke-tutore/ke za učeššće u programu TUTORING SRBIJA.

  Ukoliko želiš da budeš tutor/ka i učestvuješ u programu TUTORING u Aleksincu, elektronsku prijavu možeš popuniti ovde:http://www.aleksinac.org/index.php/component/content/article/33-oglasna-tabla/konkursi/261-tutoring-srbija-2014.

 • Srbija, 22.11.13.
  FORMIRAJU SE JAVNO-PRIVATNA PARTNERSTVA U ALEKSINCU, RAŠKI I VRANJU

  Tokom protekle nedelje u Aleksincu, Raški i Vranju održan je drugi krug radionica o formiranju javno-privatnog partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja. Na radionicama su učestvovali svi lokalni partneri ključni za osnovno obrazovanje u lokalnoj zajednici: predstavnici opštinske/gradske uprave, centara za socijalni rad, osnovnih škola i visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i udruženja.

  Cilj radionica je bio da se pripremi osnivanje javno-privatnog partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja u opštini Raška, opštini Aleksinac i gradu Vranju i definišu akcioni planovi za sprovođenje programa TUTORING SRBIJA u ova tri grada.

  Radionicama u Aleksincu i Raški prisustvovali su i predstavnici Američke ambasade – gdin Rajan Roulends i gđa Marija Bjelopetrović koji su istakli zahvalnost lokalnim partnerima za veliku podršku na koju je program TUTORING SRBIJA naišao u njihovim lokalnim zajednicama kao i važnost vitalnih javno-privatnih partnerstava za uspešnu realizaciju programa

  Na radionicama je dogovoreno potpisivanje Memoranduma o osnivanju JPP u sva tri grada, definisan je period kada će biti organizovana obuka za predstavnike JPP u sva tri grada i definisani su akcioni planovi za sporovđenje programa.

  Ovim radionicama uspešno smo završili prvu fazu: kreiranje lokalnog mehanizma (javno-privatnog partnerstva) koje će biti odgovorno za sprovođenje programa TUTORING SRBIJA u drugoj fazi koja počinje u decembru.

  U narednom periodu će u sva tri grada biti objavljeni konkursi za tutore. Konkursi će biti objavljeni na web stranicama opština i kancelarija za mlade.

  Materijale sa radionice možete naći i downloadovati na Tutoring strani www.wb-institute.org/tutoring.

  Više informacija videti na Facebook strani: www.facebook.com/wbinstitute ili se obratite Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org.

  Radionice su organizovane u okviru projekta ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’ koji sprovodi Zapadnobalkanski institut WEBIN a finansira Ambasada SAD u Republici Srbiji.

 • Raška, Srbija, 17.10.13.
  1. TUTORING radionica u Raški

  U četvrtak 17. oktobra, opštinska uprava Raške u svečanoj sali ugostila je 1. radionicu o formiranju javno-privatnog partnerstva u opštini. Veliki broj lokalnih aktera je uzeo učešće u radionici uključujući predstavnike Opštinske uprave – Sekretarijata za obrazovanje, Kancelarije za mlade, Centra za socijalni rad, OŠ Sutjeska, OŠ OŠ Josif Pančić iz Baljevca i NVO CentRa.

  Cilj radionice je bio da se naprave prvi koraci u formiranju javno-privatnog partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja u opštini Raška. Predstavnici WEBIN vodili su radionicu na način koji je učesnicima omogućio da:
  a) bolje razumeju program TUTORING SRBIJA
  b) bolje razumeju nadležnosti i uloge javnih i privatnih institucija u domenu osnovnog obrazovanja i rada sa osnovcima u opštini Raška
  c) dogovore uloge i međusobni odnosi prisutnih institucija u sprovođenju programa TUTORING SRBIJA u opštini Raška.

  Skup je na početku pozdravila gđa Vesna Kurandić, predstavnica opštinske uprave zadužena za obrazovanje istakavši značaj prevencije preranog napuštanja školovanja za u opštinu Raška i značaj formiranja javno-privatnog partnerstva.

  Radionica je trajala 3 sata i dogovoreno je održavanje nove radionice u novembru mesecu.

  Materijale sa radionice možete naći i downloadovati na Tutoring strani www.wb-institute.org/tutoring.

  Više informacija videti na našoj Facebook stranici: www.facebook.com/wbinstitute

  Facebook strana Kancelarije za mlade opštine Raška:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451929458249039.1073741876.289099207865399&type=1

 • Aleksinac, Srbija, 16.10.13.
  1. TUTORING radionica u Aleksincu

  U sredu 16. oktobra, opštinska uprava Aleksinca u svečanoj sali ugostila je 1. radionicu o formiranju javno-privatnog partnerstva u opštini Aleksinac. Na radionici su učestvovali predstavnici Opštinske uprave, Kancelarije za mlade, Centra za socijalni rad, OŠ Vožd Karađorđe, Društvo za razvoj kreativnosti Aleksinac kao i Visoke škole za strukovne vaspitače iz Aleksinca i Studentskog parlamenta.

  Cilj radionice je bio da se naprave prvi koraci u formiranju javno-privatnog partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja u opštini Aleksinac. Predstavnici WEBIN i Društva za razvoj kreativnosti vodili su radionicu na način koji je učesnicima omogućio da:
  a) bolje razumeju program TUTORING SRBIJA
  b) bolje razumeju nadležnosti i uloge javnih i privatnih institucija u domenu osnovnog obrazovanja i rada sa osnovcima u opštini Aleksinac
  c) dogovore uloge i međusobni odnosi prisutnih institucija u sprovođenju programa TUTORING SRBIJA u opštini Aleskinac.

  Skup je na početku pozdravila gđa Danijela Petković, sekretarka Skupštine opštine Aleksinac, istakavši značaj prevencije preranog napuštanja školovanja za opštinu Aleksinac i značaj formiranja javno-privatnog partnerstva.

  Radionica je traja 3 sata i dogovoreno je održavanje nove radionice u drugoj polovini novembra meseca.

  Ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji između WEBIN i Opštine Aleksinac.

  Materijale sa radionice možete naći i downloadovati na Tutoring strani www.wb-institute.org/tutoring.

  Više informacija videti na: www.wb-institute.org

 • Vranje, Srbija, 14.10.13.
  1. TUTORING radionica u Vranju

  U ponedeljak 14. oktobra, gradska uprava Vranja u svečanoj sali ugostila je 1. radionicu o formiranju javno-privatnog partnerstva u gradu Vranju. Veliki broj lokalnih aktera je uzeo učešće u radionici uključujući predstavnike Gradske uprave, Kancelarije za mlade, gradskog Sekretarijata za obrazovanje, Centra za socijalni rad, OŠ J.J. Zmaj, OŠ Dositej Obradović, NVO MODUS, NVO NEXUS, UG Život, Pedagoškog fakulteta u Vranju, Visoke tehničke škole, CARITAS LUXEMGURG – kancelarija u Srbiji i drugih institucija.

  Cilj radionice je bio da se naprave prvi koraci u formiranju javno-privatnog partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja u gradu Vranju. Predstavnici WEBIN vodili su radionicu na način koji je učesnicima omogućio da:
  a) bolje razumeju program TUTORING SRBIJA
  b) bolje razumeju nadležnosti i uloge javnih i privatnih institucija u domenu osnovnog obrazovanja i rada sa osnovcima u gradu Vranju
  c) dogovore uloge i međusobni odnosi prisutnih institucija u sprovođenju programa TUTORING SRBIJA u gradu Vranju.

  Skup je na početku pozdravila gđa Maja Ristić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje i kulturu istakavši značaj prevencije preranog napuštanja školovanja za grad Vranje i značaj formiranja javno-privatnog partnerstva.

  Radionica je traja 3 sata i dogovoreno je održavanje nove radionice u 3. nedelji novembra meseca.

  Materijale sa radionice možete naći i downloadovati na Tutoring strani www.wb-institute.org/tutoring.

  Više informacija videti na: www.wb-institute.org

 • Južna Srbija, 09.10.13.
  Prve TUTORING radionice na jugu Srbije

  U nedelji od 14-19. oktobra u Vranju, Aleksincu i Raški biće održane prve radionice o pilotiranju programa TUTORING SRBIJA. Na ovim radionicama započećemo formiranje gradskih javno-privatnih partnerstava koja će od 01. februara 2014. godine biti odgovorna za sprovođenje programa u svom gradu.

  Cilj radionica je da se u 3 grada – Raškoj, Aleksincu i Vranju, formiraju funkcionalna lokalna javno-privatna partnerstva za sprovođenje programa TUTORING SRBIJA.

  Radionica 1:

  Tokom prve radionice postojaće 3 sesije. Prva sesija je uvod u program TUTORING SRBIJA. Ova sesija će učesnike upoznati sa programom, ciljevima, principima, načinom rada, koracima u sprovođenju programa, itd. Druga sesija će biti analiza i razumevanje nadležnosti učensika JPP u osnovnom obrazovanju. Treća sesija se odnosi na definisanje konkretnih uloga učensika JPP u programu TUTORING SRBIJA kroz uparivanje koraka u sprovođenju programa sa institucionalnim nadležnostima, definisanje vremenskog okvira aktivnosti i redosleda koraka kao i definisanje mehanizama uspešne koordinacije, komunikacije i saradnje među učesnicima JPP. Na ovoj sesiji će se identifikovati vremenski periodi u kojima svaka pojedinačna aktivnost treba da bude realizovana, kao i redosled po kome se aktivnosti sprovode.

  Radionica 2:

  Drugu radionicu čini 5 sesija. Prva sesija će biti posvećena otvorenim pitanjima sa prve radionice i dodatnim pojašnjenjima. Druga sesija će biti fokusirana na analizu potreba za obukom (pružanje obuke tutorima, stručna podrška tutorima i supervizija njihovog rada, monitoring i evaluacija). Treća sesija će biti posvećena materijalima za sprovođenje programa, njihovoj primeni i upotrebi. Četvrta sesija biće posvećena promociji programa u lokalnoj zajednici: mediji – institucije – roditelji i deca.Poslednja sesija biće posvećena finalizovanju Smernica i Akcionih planova za sprovođenje programa.

  Više informacija možete dobiti od Jelene Bubanje jelena.bubanja(at)wb-institute.org.

 • Beograd, Srbija, 13.09.13.
  TUTORING SRBIJA na TV Kopernikus 1

  U petak 13. septembra 2013. u emisiji ”Jutro online” na TV Kopernikus 1, Marko Stojanović iz WEBIN i voditeljka Jasna Božić razgovarali o problemu preranog napuštanja školovanja i programu TUTORING SRBIJA koji se pilotira u 8 osnovnih škola u Vranju, Raški i Aleksincu. Pilotiranje je omogućeno kroz projekat ”Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja” koji finansira Ambasada SAD u Republici.

 • Aleksinac, Srbija, 12.09.13.
  Sporazum postignut i sa opštinom Aleksinac

  Drugi pripremni sastanak u Aleksincu održan je sa g. Dejanom Miloševićem, načelnikom opštinske uprave i gđom Jasnom Nikolić, direktorkom Centra za socijalni rad. Dogovoreno je da se sve lokalne institucije uključe u kreiranje javno-privatnog partnerstva a da se program pilotira u OŠ Vožd Karađorđe.

  Opština Aleksinac će biti koordinator aktivnosti na kreiranju javno-privatnog partnerstva i pratiće proces pilotiranja programa TUTORING SRBIJA. U narednim danima biće potpisan i Sporazum o saradnji sa WEBIN u ovom domenu.

  Prva radionica biće zakazana za početak oktobra.

  Najavljeno je i održavanje nacionalne konferencije o problem dropout-a 14. oktobra 2013 u Beogradu.

  Program TUTORING SRBIJA pilotiraćemo u Vranju, Aleksincu i Raškoj zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Srbiji i projektu ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’. U prvoj fazi projekta radićemo sa lokalnim akterima na kreiranju javno-privatnog partnerstva u svakom od tri grada, koje će od drugog polugodišta biti odgovorno za sprovođenje i praćenje efekata programa u svom mesu. Lokalna partnerstva su ključna za uspeh programa jer će doprineti samoodrživosti programa i u perspektivi, njegovoj institucionalizaciji.

   

  O programu

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope preranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Za više informacija o projektu možete se obratiti Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org ili poseteti sajt www.wb-institute.org/tutoring odnosno FB stranu na www.facebook.com/wbinstitute.

 • Vranje, Srbija, 11.09.13.
  Kreću radionice u Vranju

  U okviru druge pripremne misije u Vranju, program TUTORING SRBIJA predstavljen gđi Bojani Veličkov, zamenici gradonačelnika i gđi Maji Ristić, članici gradskog veća zaduženoj za obrazovanje.

  Dogovoreno je da se sve gradske institucije uključe u javno-privatno partnerstvo za prevenciju dropout-a i da se program pilotira u OŠ J.J.Zmaj i OŠ Dositej Obradović. U narednim danima biće potpisan i sporazum između grada i WEBIN o pilotiranju programa.

  Prva radionica biće zakazana za početak oktobra.

  Najavljeno je i održavanje nacionalne konferencije o problem dropout-a 14.o ktobra 2013 u Beogradu.

  Nakon sastanka u gradskoj upravi Vranja program je predstavljen i organizaciji CARITAS Luxemburg koja doprinosi socio-ekonomskom razvoju na jugu Srbije.

  Program TUTORING SRBIJA pilotiraćemo u Vranju, Aleksincu i Raškoj zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Srbiji i projektu ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’. U prvoj fazi projekta radićemo sa lokalnim akterima na kreiranju javno-privatnog partnerstva u svakom od tri grada, koje će od drugog polugodišta biti odgovorno za sprovođenje i praćenje efekata programa u svom mesu. Lokalna partnerstva su ključna za uspeh programa jer će doprineti samoodrživosti programa i u perspektivi, njegovoj institucionalizaciji.

   

  O programu

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope preranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Za više informacija o projektu možete se obratiti Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org ili poseteti sajt www.wb-institute.org/tutoring odnosno FB stranu na www.facebook.com/wbinstitute.

 • Beograd, Srbija, 09.09.13.
  Listi Politika o problemu preranog napuštanja školovanja

  Dnevni list Politika objavio je članak o problemu preranog napuštanja školovanja učenika/ca u osnovnoj školi i programu TUTORING SRBIJA koji se sprovodi u opštinama Raška i Aleksinac i gradu Vranju uz podršku Američke ambasade. Članak možete pogledati ovde: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Mladi-tutori-za-osnovce-problematicnog-ponasanja.sr.html.

 • Raška, Srbija, 06.09.13.
  Potpisan sporazum o saradnji sa opštinom Raška

  Predsednik opštine Raška i izvršna direktorka WEBIN potpisali su Sporazum o saradnji na pilotiranju programa TUTORING SRBIJA u opštini Raška.

  Svrha saradnje jeste zajedničko učešće u sprovođenju programa TUTORING SRBIJA kao pilot programa prevencije preranog napuštanja školovanja učenika/ca u osnovnoj školi, na teritoriji opštine Raška, u okviru projekta ”Javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja” koji sprovodi WEBIN, a finansira Ambasada SAD u Republici Srbiji.

  Više informacija o programu možete saznati na www.wb-institute.org/tutoring ili na jelena.bubanja(at)wb-institute.org.

 • Raška, Srbija, 30.08.13.
  Dogovoren početak radionica u Raškoj

  U opštini Raška održan je još jedan sastanak sa predstavnicima osnovnih škola i centra za socijalni rad u okviru pripremnih aktivnosti za početak pilotiranja programa TUTORING SRBIJA. Prisutni su bili i opštinski većnik za mlade Mirko Puzović, opštinska sekretarka Vesna Kurandić i koordinatori Kancelarije za mlade opštine Raška Đorđe Radoičić i Jovana Radivojević. Predstavnici Zapadnobalkanskog instituta bili su Marko Stojanović, direktor za razvoj i Jelena Bubanja, istraživač i koordinatorka projekata.

  U jednočasovnom razgovoru, predstavnici škola su istakli da je njima značajna podrška u individualnom radu sa decom u riziku kao i da je neophodno razmotriti mogućnost akreditacije programa TUTORING SRBIJA. Sa druge strane, predstavnica Centra za socijalni rad istakla je problem velikog broja izostanaka učesnika u osnovnoj školi te da bi vršnjačka podrška doprinela rešavanju ovog problema.

  Sastanak je završen dogovorom da opštinski Sekretarijat za obrazovanje i Kancelarija za mlade u saradnji sa Zapadnobalkanskim institutom pripreme prvu radionicu za drugu polovinu septembra i informišu direktore škola. Program TUTORING SRBIJA pilotiraćemo u Vranju, Aleksincu i Raškoj zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Srbiji i projektu ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’. U prvoj fazi projekta radićemo sa lokalnim akterima na kreiranju javno-privatnog partnerstva u svakom od tri grada, koje će od drugog polugodišta biti odgovorno za sprovođenje i praćenje efekata programa u svom mesu. Lokalna partnerstva su ključna za uspeh programa jer će doprineti samoodrživosti programa i u perspektivi, njegovoj institucionalizaciji.

  Nakon sastanka sa u opštini predstavnici Zapadnobalkanskog instituta obišli su novootvoreni omladinski klub u Raški a potom i etno ranč ‘’Toplina duše’’ u selu Pavlica gde su savlasnikom ranča Zoranom razgovarali o lokalnom ekonomskom razvoju ovog područja.

   

  O programu

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope preranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Za više informacija o projektu možete se obratiti Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org.

 • Aleksinac, Srbija, 13.08.13.
  TUTORING SRBIJA predstavljen u Aleksinac

  U okviru pripreme za početak pilotiranja programa TUTORING SRBIJA, treći pripremni sastanak održan je u Aleksincu. Uz podršku Društva za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, program je predstavljen načelniku opštinske uprave g. Draganu Jovanoviću, opštinskoj sekretarki gđi Vesni Petković kao i koordinatoru Kancelarije za mlade Stefanu Đuriću.

  Odvojeni sastanak održan je sa gđom Snežanom Petrović i gđom Mirjanom Novaković, psihologom i pedagogom OŠ Vožd Karađorđe iz Aleksinca koja ima skoro 20% đaka Romske populacije i visok procenat preranog napuštanja školovanja. Dogovoreno je da ova osnovna škola postane deo pilotiranja programa TUTORING SRBIJA koje počinje u februaru 2014. godine.

  Pre početka pilotiranja programa, 3 radionice će biti održane sa lokalnim akterima (opštinska uprava, kancelarija za mlade, centar za socijalni rad, udruđenja, škole, i td.) sa ciljem da se u opštini kreira inter-sektorsko partnerstvo koje će biti odgovorno za sprovođenje programa TUTORING SRBIJA u Aleksincu.

  Program TUTORING SRBIJA pilotiraćemo u Vranju, Aleksincu i Raškoj zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Republici Srbiji i projektu ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’.

  U prvoj fazi projekta radićemo sa lokalnim akterima na kreiranju javno-privatnog partnerstva u svakom od tri grada, koje će od drugog polugodišta biti odgovorno za sprovođenje i praćenje efekata programa u svom mesu. Lokalna partnerstva su ključna za uspeh programa jer će doprineti samoodrživosti programa i u perspektivi, njegovoj institucionalizaciji.

  O programu

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope preranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Za više informacija o projektu možete se obratiti Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org ili pogledati web stranu projektaovde.

   

 • Raška, 01.08.13.
  TUTORING SRBIJA predstavljen u Raški

  U okviru pripreme za početak pilotiranja programa TUTORING SRBIJA, održani su pripremni sastanci sa partnerima u opštini Raška. Program je predstavljen načelniku opštinske uprave g. Spasoju Andriću, opštinsko sekretarki za obrazovanje gđi Vesni Kurandić kao i koordinatorima Kancelarije za mlade Đorđu Radoičiću i Jovani Radivojević. Razgovarali smo o mogućnosti da se projekat proširi i na ranjive osnovce u ovoj opštini na jugu Srbije te da Kancelarija za mlade preuzme glavnu operativnu ulogu u pilotiranju programa u opštini.

  Tokom naredne posete koja će biti organizovana u drugoj polovini avgusta program ćemo predstaviti i direktorima osnovnih škola.

  Program TUTORING SRBIJA pilotiraćemo u Vranju, Aleksincu i Raškoj zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Republici Srbiji i projektu ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’.

  U prvoj fazi projekta radićemo sa lokalnim akterima na kreiranju javno-privatnog partnerstva u svakom od tri grada, koje će od drugog polugodišta biti odgovorno za sprovođenje i praćenje efekata programa u svom mesu. Lokalna partnerstva su ključna za uspeh programa jer će doprineti samoodrživosti programa i u perspektivi, njegovoj institucionalizaciji.

   

  O programu

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope preranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Za više informacija o projektu možete se obratiti Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org ili pogledati ovde.

   

 • Vranje, 01.08.13.
  TUTORING SRBIJA predstavljen u Vranju

  U okviru pripreme za početak pilotiranja programa TUTORING SRBIJA, održani su pripremni sastanci sa partnerima u Vranju. Program je predstavljen Kancelariji za mlade, Visokoj tehničkoj školi, regionalnoj kancelariji Centra E8 i udruženju Život. Tokom naredne posete koja će biti organizovana u drugoj polovini avgusta program ćemo predstaviti i gradskom veći i sekretarijatu za obrazovanje kao i udruženjima građana i osnovnim školama.

  Program TUTORING SRBIJA pilotiraćemo u Vranju, Aleksincu i Raškoj zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Republici Srbiji i projektu ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’.

  U prvoj fazi projekta radićemo sa lokalnim akterima na kreiranju javno-privatnog partnerstva u svakom od tri grada, koje će od drugog polugodišta biti odgovorno za sprovođenje i praćenje efekata programa u svom mesu. Lokalna partnerstva su ključna za uspeh programa jer će doprineti samoodrživosti programa i u perspektivi, njegovoj institucionalizaciji.

  O programu

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope preranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Za više informacija o projektu možete se obratiti Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org.

   

 • Beograd, 01.08.13.
  Počinje pilotiranje programa TUTORING SRBIJA

  Zahvaljujući podršci Ambasade SAD u Republici Srbiji i projektu ’’Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja’’ Zapadnobalkanski institut počinje sprovođenje programa TUTORING SRBIJA U Vranju, Aleksincu i Raški.

  U prvoj fazi projekta radićemo sa lokalnim akterima na kreiranju javno-privatnog partnerstva u svakom od tri grada, koje će od drugog polugodišta biti odgovorno za sprovođenje i praćenje efekata programa u svom mesu. Lokalna partnerstva su ključna za uspeh programa jer će doprineti samoodrživosti programa i u perspektivi, njegovoj institucionalizaciji.

  O programu:

  TUTORING SRBIJA je program prevencije ranog napuštanja školovanja. Cilj programa je da doprinese smanjenju stope preranog napuštanja školovanja (drop out-a) u osnovnim školama u Srbiji dok istovremeno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Za više informacija o projektu možete se obratiti Jeleni Bubanji na jelena.bubanja(at)wb-institute.org.