map
 • ©TUTORING je program u zajednici usmeren na prevenciju preranog napuštanja školovanja (PNŠ; eng. drop out ili early school leaving) čija je osnova prosocijalno delovanje i usmeravanje. Istovremeno, ©TUTORING snažno promoviše jednake šanse za sve, volonterski rad u zajednici, timski rad, solidarnost i toleranciju.

  Srž ovog programa čini podrška učenju pre ili posle škole odnosno, odnos koji se formira između tutora/ke (studenta/kinje, omladinskog radnika/ce ili volontera/ke) i njegovog/nog učenika/ce (detata ili mlade osobe koja je u povećanom riziku da zbog teškoća u učenju prevremeno napusti školovanje). Uspeh ovog programa zahteva izgradnju snažnog partnerstva između različitih institucija u lokalnoj zajednici poput lokalne samouprave, centara za socijalni rad, škola, visokoškolskih ustanova, kancelarija za mlade i civilnog društva ali i partnerstva sa zajednicom u kojoj deca i mladi žive, kao i stalnu komunikaciju sa roditeljima i starateljima.

  Web prezentacija programa nalazi se na adresi tutoring.wb-institute.org.

  bronfenbrenerova-sema-os-milic-rakic-mirko-pk-2016-mala-2x1

  Beli-logo-SRB-270
 • Program ©MLADOST je ustanovljen 2013. godine kao platforma za umrežavanje i obuku omladinskih lidera sa Zapadnog Balkana, koji su želeli da unaprede svoje kompetencije za pripremu i praćenje Evropskog omladinskog izveštaja i pratećih nacionalnih izveštaja. U okviru YOUPA projekta (European Youth Participation – More Than A Catchword), formiran je regionalni tim 40 mladih stručnjaka za praktičnu politiku iz Srbije, Crne Gore, BJRM, Hrvatske i Slovenije, koji će ekspertski pratiti i učestvovati u pripremi Evropskog omladinskog izveštaja i nacionalnih izveštaja.

  YOUPA 2

  YOUPA 4

  YOUPA 3

  Fotografije: de: work 2014

  Logo MLADOST program
  logo_WEBIN YOUTH #3 srb
 • ©ZEMLJA je program socioekonomskog razvoja lokalnih zajednica u ruralnim sredinama. Ustanovljen je 2015. godine nakon završetka TEMPUS AGRIVOC projekta. Program ©ZEMLJA je fokusiran na obrazovanje i obuku odraslih u ruralnim sredinama u oblastima razvoja poslovanja,  transverzalnih kompetencija i socijalne brige. Program je i okvir za ruralne inovacije i razvoj inicijativa u ruralnoj ekonomiji.

  Ciljnu grupu programa ©ZEMLJA čine odrasle osobe (31-65) i mladi (15-30).

  U okviru programa ©ZEMLJA implementira se projekat ”Sledeća destinacija Balkan: razvoj uslova za širenje agriturizma” (skraćeno: LANDS), koji u periodu 2017-2020 sprovodimo u Srbiji i Bosni i Hercegovini zajedno sa još 12 partnera.

   

   

  Logo ZEMLJA
  Logo LANDS
 • ©IDEJAKCIJA je prvi put realizovana 2017. godine sa studentima katedre za romski jezik Visoke škole strukovnih studija za vaspitače ‘’Mihailo Palov’’ iz Vršca. Program je pokrenuo Zapadnobalkanski institut iz Beograda u saradnji sa Visokom školom, sa ciljem da mladim ljudima koji završavaju studije omogući bržu tranziciju do započinjanja profesionalne karijere odnosno zaposlenja.

  Prateći potrebe mladih,  program je osmišljen tako da unapređuje zapošljivost i podstakne kreativnost i preduzimljivost mladih koji završavaju školovanje. Program traje 6 meseci i nosi opterećenje od 180 sati ili 6 ESPB.

  Program se sastoji iz 3 modula i to:

  Modul 1: ‘’Praktično osposobljavanje za rad u struci’’

  Modul 2: ‘’Ja ja preduzetnik/ca?’’ i

  Modul 3: ‘’Vrednosti volontiranja’’.

  U okviru 1. modula, polaznici su prošli obuku o radu sa decom u interkulturalnom okruženju sa elementima romskog jezika i kulture u trajanju od 8 časova koja je organizovana u prostoru Visoke škole u Vršcu. Zatim su obavili radnu praksu u trajanju od 5 radnih dana radi praktičnog osposobljavanja za rad u struci sa decom predškolskog uzrasta. Prva generacija polaznika je radnu praksu realizovala u predškolskim ustanovama u Knjaževcu, Prokuplju i Beloj Palanci.

  U okviru 2. modula, polaznici su prošli osmočasnovnu obuku o pisanju CV-a i pripremi za poslovni intervju. Obuka je organizovana u Nišu u prostoru za kreativno delovanje DELI. Svrha obuke je da polaznike što bolje pripremi za traženje zaposlenja. Ovaj modul je nastavljen još jednom obukom o omladinskom preduzetništvu u trajanju od 8 časova koja je organizovana u Beogradu u Zapadnobalkanskom institutu sa ciljem da podstakne mlade na započinjanje sopstvenog biznisa.

  U okviru 3. modula polaznici su volontirali u zajednici i doprineli širenju volonterske kulture i vrednosti koje se vezuju za volontiranje: solidarnosti, tolerancije, dobročinstva, brige za drugoga i sl.

  Svečana dodela sertifikata organizovana je u oktobru 2017. godine u prostoru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Vršcu.

  20170927 VS 4 20170927 VS 2

  Fotografije: Predrag Prtljaga 2017

  Logo IDEAKCIJA (CIR)